Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2018-04-12

Spaning

AR strålkastare från Mercedes

AR strålkastare från Mercedes

Mercedes har presenterat framtidens digitala bilstrålkastare. De nya strålkastarna med två miljoner högupplösta pixlar mot vägbanan ska inte bara ge en extremt exakt ljusbild som i praktiken blir bländningsfri utan gör det också möjligt att projicera olika symboler på vägbanan. Tekniken finns redan nu i nya Mercedes-Maybach S-Klass.
Den nya tekniken bygger på att strålkastarna har vardera en miljon mikroreflektorer som kan styras individuellt av speciell hårdvara i varje lamphus. Det gör det möjligt att styra ljusflödet med en exakthet som aldrig tidigare varit möjligt. Vid ett möte, eller när bilen närmar sig en bil bakifrån, kan den ”spara ur” ljusbilden exakt och undvika att blända. Samtidigt blir det full effekt på ljuset runt om den andra bilen.
Kameror och sensorer i bilen upptäcker andra trafikanter och kombinerar den informationen med data från bilens navigationssystem. På några millisekunder analyseras datan och ger strålkastarna rätt kommandon för att ge bästa tänkbara ljusbild i varje enskild situation.
Strålkastarna kan projicera högupplösta symboler direkt på vägbanan framför bilen. Något som alltså både är synligt för föraren och för personer i omgivningen. Några av de funktioner som blir möjliga:

  • Till exempel när man kör där det är vägarbete och smala körfält, kommer man att se två streck som projiceras i det egna körfältet och hjälper föraren att hålla rätt kurs.
  • När föraren aktiverar den adaptiva farthållaren Distronic Plus visas det inställda avståndet som ett avståndsmärke framför bilen. Om det avståndet ändras kommer avståndsmarkören att visas igen.
  • Varna föraren för vissa faror och ge relevant information direkt på vägen. Till exempel kan en snöflinga visas om det är risk för halka.

I den första versionen av Digital Light från Mercedes-Benz finns följande symboler tillgängliga:
– Vägarbete
– Risk att bli påkörd bakifrån
– Filhållning
– ”Döda vinkeln”-varning
– Hastighet
 
Läs mer: https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/innovation/digital-light-headlamps-in-hd-quality/