Återvunnen nobelklänning

I en klänning tillverkad av återvunna och omsydda sidenplagg kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anlända till årets Nobelfest. Stockholms Stadsmission har i sina second hand-butiker fått in sidenplagg från givare som återanvänts och designats om till att få nytt liv. I klänningen finns även material från en av Alice Bah Kuhnkes egna sidenblusar, som efter att ha lagats tre gånger nu får leva vidare i ett nytt plagg designat av Stockholms Stadsmissions Remake.

Materialet till klänningen kommer från delar av använda sidenblusar. Plagg som samlats in via second hand-butiker, som sorterats ut på grund av att de varit för slitna och/eller trasiga och som genom Remakes dekonstruktion och nya design kunnat återanvändas i ett nytt plagg. Sidenet i klänningen har på naturlig väg färgats in med bland annat ekollon och järn, sytts ihop till en metervara och sedan skurits till. Genom denna tillverknings- och designprocess visar man på att remake i alla dess olika former är en del av framtidens hållbara sätt att ta fram nya plagg.

Nobelklänningen kommer så småningom finnas för uthyrning i Remakes butik.

 

Fakta om Stockholms Stadsmissions Remake och klänningen

Stockholms Stadsmissions mode- och designmärke Remake har producerat klänningen.

Remakes designerduo Marie Teike och Karin Sterner har skapat klänningen.

Klänningens material är insamlade gåvor till Stockholms Stadsmissions second hand-butiker.

Materialet är återanvänt siden – sidenblusar samt ett sidenlakan, varav en blus är från Alice Bah Kuhnkes egna garderob.

Sidenet är naturligt infärgat med bland annat ekollon och järn.

 

Källa: http://news.cision.com/se/rippler/i/alice-bah-kunhke-nobelklanning-2018-stockholms-stadsmission,c2544014