Blockkedjeteknik ska ge säkrare mat på Island

Blockkedjeteknik ska ge säkrare mat på Island

Advania och forskningsföretaget Matís planerar att stärka handeln med isländska lantbruksprodukter med en lösning baserad på blockkedjeteknik. Lösningen ökar spårbarheten så att konsumenterna kan få information om ursprung och transportvägar för produkterna de köper.

Konsumenter vill i dag ha information om olika livsmedels ursprung. Under en ganska lång tid har man efterfrågat möjligheten att köpa lantbruksvaror direkt från producenten. Advania och Matís bygger därför en ny lösning baserad på blockkedjeteknik som ger kunderna tillgång till information om lammproduktion via webbplatsen matarlandslagid.is. Där finns detaljerade uppgifter om enskilda lantbrukare och deras varor. Webbplatsen blir tillgänglig till hösten.

Syftet är att stärka specialisering inom lantbruket, och lösningen leder till en större transparens i livsmedelstransaktioner. Samarbetet innebär att Advania tillhandahåller ett system baserat på blockkedjeteknik för säker lagring av lantbruksinformation hämtad ur Matís databaser.

 

Läs mer: https://www.advania.com/media/news/single-news-releases/?Id=A3AD1582570535D2