Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2020-10-14

Spaning

Bosch utvecklar förarlös parkering

Bosch utvecklar förarlös parkering

Bosch, Mercedes-Benz och Apcoa arbetar för att snart kunna tillhandahålla en förarlös och helt och hållet automatiserad parkering på Stuttgarts flygplats i Tyskland. För att kunna fullfölja detta krävs det att tekniken är på plats. Det automatiserade parkeringsverktyget (AVP), utvecklat av Bosch och Mercedes-Benz, behöver därför först och främst färdigställas och testas för kommersiell drift.
Den nya Mercedes-Benz S-klass är redan nu utrustad för att rymma verktyget, och är därmed världens första fordon som besitter den teknik som krävs för framtidens automatiserade parkeringsplats. P6-garaget på Stuttgarts flygplats kommer att fungera som pilotplats för den automatiserade parkeringstjänst som Bosch har tagit fram. Här testas hur väl tekniken på S-klass interagerar med såväl den intelligenta infrastrukturen från Bosch som den digitala plattformen APCOA FLOW, som kommer göra parkeringsprocessen helt biljett- och kontaktfri. Syftet med att provköra funktionen på Stuttgarts flygplats, är att säkerställa att interaktionerna mellan bil, infrastruktur, teknik och operatör fungerar sömlöst.
Pilotprojektet i parkeringsgaraget på Stuttgards flygplats blir också premiärplatsen för användningen av Bosch nya videokameror, som bland annat kan identifiera lediga parkeringsplatser, övervaka körgången samt upptäcka hinder och personer i gången. Hittills har enbart lidarsensorer använts i detta ändamål. I parkeringshuset kommer det även finnas ett kontrollcenter som beräknar rutten fordonet behöver ta för att ta sig till den lediga parkeringsplatsen.
Tack vare den information som kamerorna samlar och delar är det också möjligt för bilarna att köra själva runt parkeringsgaraget – även på smalare ramper, vilket möjliggör förflyttning mellan olika våningar. Den utvecklade tekniken omvandlar informationen från infrastrukturen till tydliga förarmanöver. Om kamerorna till exempel upptäcker ett oväntat hinder, utför fordonet ett säkert nödstopp som följd.
 
Källa: https://www.bosch.com/stories/shawn-presents-automated-valet-parking/
 
Bild: Press Bosch