Resa
Publicerat: 2021-11-22

Spaning

Drönarbaserad cykelbelysning på beställning

Drönarbaserad cykelbelysning på beställning

Forskningsprojektet Skara skyddsängel ska utveckla och testa drönarbaserade lösningar för cykelbelysning i Skara kommun. Genom projektet hoppas forskarna få fler att välja cykeln även under vintern när det är som mörkast i Sverige. Högskolan i Skövde leder arbetet med användarstudier. I stället för att investera i fast belysning ska drönare stå för en flexibel lösning.
I projektet som koordineras av Sveriges forskningsinstitut RISE och genomförs i samarbete med Högskolan i Skövde, Jönköping University och Skara kommun tar forskarna sikte på utmaningarna som mörkret innebär. Med stöd av den ökade digitaliseringen och automatiseringen ska de utveckla drönarbaserade infrastrukturtjänster on-demand för att förbättra säkerhet, komfort och öka viljan till att ta cykeln även när det är mörkt på landsbygden. Projektet kommer att utföra studier och testa sina lösningar tillsammans med invånare i Skara och utgå från två cykelvägar i kommunen.
Förutom belysning kan systemet även komma att inkludera tjänster som kollisionsvarningar och fjärrassistans. Experiment kommer att utformas ur perspektivet att alla ska kunna använda lösningen för att skapa tillgänglig och inkluderande infrastruktur. Medborgardialog och användarstudier kommer därför vara en betydande del av projektet. Projektet pågår fram till hösten 2023 och finansieras av Vinnova för att stödja beteendeförändringar mot aktiv, klimatneutral och hälsosam mobilitet.
 
Källa: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/infrastrukturtjanster-on-demand-for-aktivt-resande
 
Bild: press Skara kommun