Hem / Boende Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2022-07-06

Spaning

Elektrifierings-takten fortsatt hög

Elektrifierings-takten fortsatt hög

Energiomställningen pågår med full kraft enligt E.ONs elektrifieringsrapport, som visar utvecklingen under inledningen av 2022. I E.ONs elnät skedde rekordstora anslutningar av solel under inledningen av 2022 och under mars och april anslöts för första gången mer än 1 000 solcellsanläggningar per månad. Samtidigt noterade vindkraftsproduktionen ett rekord.
Redan i april i år överträffade produktionen av solel den bästa sommarmånaden 2021. Även vindkraften ökar och på mindre än ett år har den anslutna vindkrafteffekten i E.ONs elnät stigit med 842 MW eller nästan 35 procent. I januari producerades dessutom för första gången över en TWh el från vindkraft ansluten till E.ONs elnät under en kalendermånad.
Antalet elfordon ökar starkt, men det finns stora variationer mellan olika kommuner. I den mest elbilstäta av E.ONs elnätskommuner är mer än var femte bil laddbar och andelen stiger brant. Men i många andra kommuner är färre än var 20:e bil laddbar.
Även när det gäller laddinfrastruktur finns ett stort intresse bland olika aktörer, men utvecklingen går relativt långsamt och i större orter har antalet laddpunkter svårt att hänga med ökningen i antal elbilar.
 
Källa: https://www.eon.se/content/dam/eon-se/swe-documents/swe-elektrifiering-sverige-juli-2022.pdf
 
Bild: press Eon