Hem / Boende Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2020-08-28

Spaning

Svenskar skeptiska till smarta städer

Svenskar skeptiska till smarta städer

En rapport från Capgemini Research Institute visar att svenskar är ovilliga att betala mer för smarta tjänster i sina städer. Samtidigt visar rapporten, “Street Smart: Putting the citizen at the center of Smart City initiatives,” att svenska städer ligger långt framme när det gäller planer och visioner för att erbjuda medborgare smarta tjänster.
31 procent av svenska beslutsfattare som tillfrågats i studien har redan sådana planer på plats. Det ska jämföras med den globala siffran 22 procent. Samtidigt som svenska beslutsfattare förbereder nya smarta tjänster så ligger medborgarnas vilja att betala i botten på den internationella listan som omfattar tio undersökta länder. Även om svenskar förväntar sig utveckling och bättre service genom smarta tjänster är det endast två av tio svenskar som kan tänka sig att betala extra för detta.
Endast 45 procent av svenskar tror att smart teknik kan ge positiva hållbarhetseffekter för staden, samtidigt som 42 procent ändå tror att samhällsservice kan förbättras genom denna typ av initiativ. Även dessa två värden ligger i botten i den internationella undersökningen där genomsnittet är 58 procent, respektive 57 procent för dessa två frågor.
 
Källa: https://www.capgemini.com/se-en/research/street-smart/
 
Bild: Screen shot