Elektrisk textil kan tända lampor

Elektrisk textil kan tända lampor

Chalmers tekniska högskola har utvecklat ett tyg som har tillräcklig kapacitet att driva små enheter och skicka trådlösa signaler. För att få elektricitet att strömma genom textilen har forskarna använt sig av den piezoelektriska effekten som innebär att det vävda tyget kommer ge ifrån sig elektricitet om det utsätts för tryck eller sträcks ut. Tyget blir dessutom effektivare om det är fuktigt eller till och med blött.

Chalmersforskarna Anja Lund och Christian Müller har använt det elektriska tyget i en axelrem till en väska. När väskan sedan fylls med material sträcks tyget ut och elektricitet skapas. Är väskan fylld med tre kilo böcker så ger det fyra mikrowatt, vilket till exempel skulle vara tillräckligt för att tända en lysdiod. Andra exempel som tyget skulle kunna driva är miniräknare, digital klocka eller en lampa.

Tyget klarar massproduktion och priset på teknologin tros kunna bli relativt lågt. Forskningen har skett i samarbete med Textilhögskolan i Borås och forskningsinstitutet Swerea IVF.

Läs mer: https://www.chalmers.se/sv/institutioner/chem/nyheter/Sidor/Elektrisk-textil.aspx