Hälsa / Träning Mat / Dryck
Publicerat: 2021-01-12

Spaning

En av fem dricker mindre alkohol under pandemin

En av fem dricker mindre alkohol under pandemin

Sifoundersökningen Dryckeskollen, genomförd på uppdrag av Carlsberg Sverige, visar att många svenskar har dragit ner på alkoholkonsumtionen under coronapandemin, särskilt i åldersgruppen 18 till 35 år, där hela 35 procent uppger att de dricker mindre alkohol som en följd av pandemin.
Dryckeskollen visar också att var fjärde svensk har tagit en vit månad minst en gång under de senaste två åren och över hälften av svenskarna, 58 procent, planerar att ta en vit under månad under 2021. Bland dem som har avstått alkohol under en månad var den absolut vanligaste anledningen att man ville leva mer hälsosamt. Endast sju procent tog en vit månad för att de ansåg att de drack för mycket alkohol.
Konsumtionen av alkoholfri öl har exploderat under senare år; 2014 drack svenskarna 5 miljoner liter alkoholfri öl, men förra året uppgick konsumtionen till över 20 miljoner liter. Enligt Dryckeskollen dricker över hälften av svenskarna (56 procent) alkoholfri öl minst en gång om året och 16 procent gör det en eller ett par gånger i månaden. De vanligaste situationerna då man helst dricker en alkoholfri öl är i samband med måltid (39 procent) eller när man inte kan dricka alkoholhaltiga drycker (28 procent).
 
Källa: https://carlsbergsverige.se/newsroom/en-av-fem-dricker-mindre-alkohol-under-pandemin/
 
Bild: Depositphoto