Rödbetsblast i köttbullar-nyttigt

I och med att processat kött är inte är särskilt nyttigt har en en studie från Lunds universitet genomfört forskning kring hur man kan få processad mat att bli nyttigare. I och med att köttbullar förfriteras innan de hamnar i butik så uppstår det en massa fria radikaler i köttet. Fria radikalerna är ohälsosamma och är förorsaken till en mängd olika sjukdomar som bl.a cancer i tarmsystem. Det studien har försökt att hitta en lösning på är ett sätt att eliminera de fria radikalerna genom att tillsätta växtpulver från olika blad och växtblaster som innehåller mycket antioxidanter har man lyckats sänka fria radikalerna i processerad mat och därmed gjort dem mindre onyttiga. En konsekvens av detta är att smaken på köttbullar blir lite annorlunda, kanske till en fördel om man vill ha en viss smak av någon växt. Ännu en fördel är att detta tar tillvara växtrester som annars skulle gå till spillo, att ta rödbetsblasten, grönsaksskal och annat till att göra till pulver och blanda i processad mat är indirekt också ett miljövänlig och hållbar process.

Läs mer: https://www.forskning.se/2019/04/16/vaxtpulver-i-processat-kott-kan-minska-halsoriskerna/