Hem / Boende Värderingar
Publicerat: 2021-07-26

Spaning

Fler unga vuxna vill bo i mindre städer

Fler unga vuxna vill bo i mindre städer

Stockholm, Göteborg och Malmö är inte längre de hetaste alternativen när landets unga får välja fritt var de ska bo, visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Var tredje svensk, 34 procent, mellan 18 och 26 skulle välja en mellanstor stad nästa gång de ska flytta medan 33 procent väljer någon av storstäderna. En av sju (15%) uppger att de vill bo på landsbygden och var tionde (9%) vill bo i en småstad. Bland de som idag bor utanför storstadsområdena vill endast 16 procent flytta dit och i Malmö vill nästan hälften byta ort nästa gång de flyttar.
Bland unga vuxna i Sverige vill 75 procent flytta inom tre år och 65 procent vill äga sin nästa bostad. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån med 1000 svenskar mellan 18 och 26 år. Något som sticker ut i undersökningen är att den starka urbaniseringstrenden, och flyttströmmar från mindre städer till storstäderna, kan vara på väg att brytas. 34 procent av de unga vuxna, uppger att de helst vill bo i en mellanstor stad nästa gång de byter boende. 15 procent uppger dessutom att de vill bo på landsbygden och 9 procent vill bo i en småstad. 33 procent väljer fortfarande någon av storstäderna. Tittar man i den yngsta gruppen, 18–20 år, uppger hela 40 procent att de vill bo i en mellanstor stad.
Bland unga som idag bor utanför storstadsregionerna uppger endast 16 procent att de helst vill flytta till en av storstäderna nästa gång de flyttar. Bland dessa vill 44 procent bo i en mellanstorstad, 19 procent på landsbygden och 11 procent i en småstad. Tittar man på storstadsborna så vill 31 procent lämna för en mellanstor stad, en småstad eller landsbygden vid nästa flytt. Stockholmarna är de som trivs bäst, där vill 24 procent lämna. I Göteborg vill 35 procent lämna och i Malmöområdet vill nästan varannan, 49 procent, lämna för andra delar av landet.
Coronapandemin har påverkat bostadsmarken på flera sätt. Bland annat har det blivit ett ökat fokus kring hemmet, efterfrågan, framförallt på villor, har ökat och priserna har stigit. Bland 18–26-åringarna uppger 23 procent att de fått förändrade boendepreferenser under pandemin. Fler vill framförallt kunna ha ett hemmakontor, ha tillgång till trädgård och bo större. Undersökningen visar även att flest, 36 procent, vill flytta till en bostadsrätt nästa gång men många, 29 procent, vill flytta till villa eller radhus.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/fastighetsbyran/pressreleases/ny-undersoekning-unga-vuxna-ratar-storstaederna-fler-vill-bo-i-mindre-staeder-3113250
 
Bild: Depositphotos