Hem / Boende Mat / Dryck Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2019-02-12

Spaning

Gör din egen matjord

Gör din egen matjord

Äggskal, morotsblast, bananskal, kaffesump och vissna salladsblad är mums för mikroorganismer. Synd att inte ta vara på härligheterna som blir över i köket. Det slovenska familjeföretaget Skaza har tagit fram en kompostbehållare Bokashi Organko 2, som snabbt förvandlar köksavfall till matjord.
Den består av en plastbehållare för avfallet, och ett lock som pressas ner så att det blir lufttätt. Avfallet varvas med ett pulver som innehåller mikroorganismer som startar processen. Den vätska som bildas i botten tappas ur kontinuerligt och kan användas att göda krukväxter med.
Kompostbehållaren utsågs på konsumentmässan Ambiente 2019 i Frankfurt till en av årets 25 bästa idéer.
Skaza arbetar uteslutande med växtbaserade plaster. Företaget har ännu inga svenska återförsäljare.
www.skaza.com