Hem / Boende
Publicerat: 2020-11-20

Spaning

Hållbarhet i fokus i framtidens smarta hem

Hållbarhet i fokus i framtidens smarta hem

56 procent tror att de kommer bo i en smart bostad i framtiden och så många som 16 procent menar att det är högst sannolikt att de kommer göra det. Det visar Skanskas rapport Bostadsrapporten 2030 som baseras på en undersökning genomförd av Kantar Sifo. I undersökningen har drygt 2 300 svenskar fått svara på frågor om framtidens hem.
Undersökningen visar också att svenskarna värderar smarta lösningar som gör hemmet mer hållbart högt. På frågan vad svenskarna helst skulle vilja se i sin bostad 2030 toppas listan nämligen av smarta system som effektiviserar resursförbrukningen i hemmet. Hela 63 procent uppger detta. Så många som 27 procent vill dessutom se integrerade kökslösningar som minskar svinn och nästan lika många vill se eldrivna transportmedel som boende i bostadshuset kan nyttja.
För det smarta hemmet är ett välfungerande internet avgörande. Vilket kan vara förklaringen till varför drygt en tredjedel tycker att ett snabbt internet är en av de viktigaste faktorerna vid val av bostad om tio år. Undersökningen visar dessutom att ett snabbt internet är ungefär lika viktigt för alla oavsett ålder – något som är relativt nytt jämfört med hur det har sett ut tidigare.
Huruvida svenskarna tror att de kommer bo i ett smart hem i framtiden skiljer det sig mellan generationerna. I åldersgruppen 18–29 år svarar så många som 72 procent att de sannolikt kommer göra det. De i åldrarna 50–65 år är dock inte lika positiva. Motsvarande siffra i åldersgruppen är 47 procent.
 
Källa: https://mb.cision.com/Main/231/3237288/1335186.pdf
 
Bild: Depositphotos