Arbetsliv
Publicerat: 2022-09-01

Spaning

Hemarbetet alltmer etablerat

Hemarbetet alltmer etablerat

En ny undersökning från Elon visar att många svenskar fortsätter att jobba hemifrån och långt ifrån alla har en fast arbetsplats. Var femte svensk jobbar hemma alla arbetsdagar i veckan och 26 procent jobbar hemma 3-4 arbetsdagar, medan 40 procent jobbar hemifrån 1-2 dagar per vecka.

Undersökningen visar att det varierar var i hemmet arbetet utförs. Hälften av hemmajobbarna har en avsatt yta för arbetet, medan 18 procent jobbar från köksbordet och 9 procent från soffan. 14 procent växlar och arbetar från olika platser i hemmet. Undersökningen visar att det är något fler äldre som har avsatt arbetsyta medan något fler yngre väljer att jobba från soffan.

Men det är inga stora arbetsytor de flesta svenskar har i sina hem, 45 procent har en arbetsyta på 2-6 m2. Kanske är det därför som 21 procent har övervägt att byta bostad för att få bättre arbetsutrymme i hemmet.

Det som bidrar till att svenskarna trivs med hemarbetet är förutom internet, stol och bord även bland annat kaffebryggare och bra belysning. Även om 18 procent fått stol från jobbet och 15 procent fått arbetsbord, är det många, 41 procent, som inte fått någon utrustning alls från arbetsgivaren. 55 procent har inte heller fått nån ersättning för den utrustning man använder på hemmakontoret.

Det vi saknar mest är kollegorna (57 procent) men också miljöombytet (37 procent) och kontorsutrustningen (17 procent). Fler män än kvinnor saknar lunchrestaurangerna runt arbetsplatsen och fler kvinnor än män saknar möjligheten att ”klä upp sig” på kontoret. Fler unga än äldre saknar också kontorskaffet.

 

Källa: https://news.cision.com/se/elon/r/en-rapport-fran-soffan---sa-ser-svenskar-pa-distansarbete,c3621958

 

Bild: press Elon