Spaning
Kinesiskt vardagsliv bygger på AI
Kina ligger långt före västländer när det gäller att använda AI för att ge konsumenter det de vill ha på smidigast möjliga sätt.
Det stod klart på årets D-Congress i Göteborg i mars. Tom Xiong och Jacob Lovén från podcasten Den Digitala Draken hade lockat en rad kinesiska företagare till Göteborg.
Orsaken till att Kina ligger så långt framme är att de hoppat över en rad utvecklingssteg. De har haft ett svagt butiksnät och svag infrastruktur. Nu byggs allt kring mobilen. Med appar, drönare och artificiell intelligens byggs bekväm tillvaro kring medelklassen.
Linda Li från Shanghaibaserade investmentbolaget Vickers Venture Partners berättar om sin 12-årige sons vardag:
-Jag bokar en limo som hämtar upp honom vid skolan och skickar ett meddelande till sonen. Han skannar av bilens nummerplåt innan han hoppar in så att han vet att det är rätt bil. 45 minuter senare är han på mitt kontor, lämnar sin skolväska och plockar upp sin helgpackning innan han hoppar in i en förbeställd bil som kör honom till flygplatsen där han ska möta sin pappa.
På skidorten får de ut sin hyrda utrustning som är helt anpassad efter vikt och längd.
Efter skolan på måndagen hämtar han ut en förbeställd matkasse i butiken vid tunnelbanan. Pojkens ansikte känns igen av systemet. Pengar dras automatiskt från mammas konto…
Så där rullar det på.
– Det är vanligt vardagsliv i en vanlig medelklassfamilj, inget märkvärdigt, säger Linda Li.
Integritetsaspekterna diskuterades dock inte.