Arbetsliv Privatekonomi
Publicerat: 2024-03-07

Spaning

Konkurserna fortsätter öka kraftigt

Konkurserna fortsätter öka kraftigt

Under februari ökade antalet konkurser med 62 procent. Restauranger, konsultbyråer och byggbranschen uppvisar alarmerande siffror - dessutom gick många stora bilhandlare i konkurs. Denna månad hade 17 procent en skuld från skatteanstånd, sammanlagt 237 miljoner kronor som staten nu förlorar.

Totalt försattes 908 aktiebolag i konkurs i februari, jämfört med 559 förra året och 454 året innan det. Det vill säga nästan dubbelt så många bolag jämfört med för två år sedan. Det är högst siffran för februari på 30 år, och vi får gå tillbaka till finanskrisen 1994 för att hitta en liknande månad.

Hittills i år har konkurserna inom hotell- och restaurang ökat med 99 procent, konsultbyråer med 96 procent och byggbranschen med 84 procent. Även klimatet för bilhandlare blir allt tuffare och under februari landade ökningen på 78 procent – dessutom med många stora konkurser. Detaljhandeln uppvisar en svag ökning på tre procent jämfört med året innan, trots detta är det fortfarande betydligt fler handlare som går i konkurs idag jämfört med för två år sedan.

Konkurserna i Stockholm stiger kraftigt även denna månad och med 356 bolag i konkurs landar ökning på 99 procent. Högst uppgång denna månad står Jönköping för med hela 233 procent fler konkurs jämfört med förra året.

Under februari startades 3 562 nya aktiebolag. Det är lägsta siffran sedan 2019 för februari månad och en svag minskning med tre procent jämfört med samma period föregående år.

 

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/creditsafe/pressreleases/konkurserna-fortsaetter-oeka-hoegsta-nivaan-sedan-1994-3306486

 

Bild: Creditsafe