Mat / Dryck
Publicerat: 2021-09-23

Spaning

Labbframställt kaffe

Labbframställt kaffe

Finska researchföretaget VTT har framgångsrikt tagit fram ett ”labbkaffe” genom att odla kaffeceller i en bioreaktor sk cellulärt jordbruk. Innovationen kan bidra till att göra kaffeproduktionen mer hållbar. Den första omgången som producerats av VTT i ett laboratorium i Finland uppges lukta och smaka som vanligt kaffe. VTT utvecklar kaffe genom växtceller i sitt laboratorium i Finland. I processen används cellkulturer som flyter i bioreaktorer fyllda med näringsmedel. Processen kan användas för att producera olika djur- och växtbaserade produkter.
För närvarande är det inte möjligt att sälja denna typ av kaffe till konsumenter. Labframställda livsmedel måste i Europa godkännas som Novel Food innan det kan säljas. Tekniskt baseras produktionsprocessen på befintlig och etablerad teknik som konventionell bioreaktordrift. I själva verket presenterades idén att kaffeceller kunde användas för att göra kaffe redan på 1970 -talet av P.M. Townsley.
 
Källa: https://www.vttresearch.com/en/news-and-ideas/sustainable-coffee-grown-finland-land-drinks-most-coffee-capita-produces-its-first
 
Bild: Press VTT