Teknik / Prylar
Publicerat: 2023-05-22

Spaning

Virtuella lukter

Virtuella lukter

Forskare har kommit på ett nytt sätt att introducera lukter i virtuell verklighet via små trådlösa gränssnitt. Xinge Yu, professor vid institutionen för biomedicinsk teknik vid City University of Hong Kong och huvudförfattare till en artikel publicerad i Nature Communications. Yu och hans medförfattare, Yuhang Li från Beihang University i Peking har utvecklat två bärbara gränssnitt som man kan fästa vid huden mellan näsan och munnen som ett bandage; de andra spänns på under ett headset som en ansiktsmask.

Båda typerna av gränssnitt använder miniatyriserade luktgeneratorer, ett rutnät av små behållare fyllda med parfymerat paraffinvax. När en värmekälla under vaxet aktiveras, värms vaxet upp och blir i huvudsak ett doftljus som kan återge flera lukter inom 1,44 sekunder. När upplevelsen är över sparkar en kopparspiral en magnet för att trampa ner vaxet och kyla ner, vilket gör att doften slutar.

Ju högre värme, desto starkare lukt och desto lättare att identifiera lukten. Gränssnitt kan bli mycket varma — upp till 60°C, vilket är farligt för mänsklig hud. I ett test med 11 frivilliga bedömdes gränssnittet som går mellan näsa och mun vara säkert så länge det var minst 1,5 millimeter från näsan, med en temperatur på hudens yta på 32,2°C – lägre än människans kroppstemperatur.

 

Källa: https://www.technologyreview.com/2023/05/09/1072731/vr-smell/

 

Bild: Depositphotos