Många jobbar mer när de är hemma än på kontoret

Rapporten ”Mindre tid på jobbet – mer tid för jobbet”, den andra delen av Sodexos arbetslivsundersökning som publiceras kvartalsvis visar att medan restauranger, kultur- och sportevenemang har sett publiken återvända har det inte varit alls lika självklart att gå tillbaka 100 procent till den gemensamma arbetsplatsen.

Det har skett en ökning från 38 procent i augusti till 44 procent som nu planerar att jobba 100 procent på kontoret – men det är fortsatt en majoritet som jobbar på distans helt eller delvis. Det vanligaste är att man jobbar två dagar på distans (18 procent) följt av en dag på distans (14 procent). Den största skillnaden är att andelen som jobbar 100 procent på distans har sjunkit från 13 procent till 5 procent.

Undersökningen visar att produktiviteten verkar öka vid hemarbete. Hela 48 procent av de som idag jobbar på distans uppger nämligen att de jobbar mer hemifrån än på den gemensamma arbetsplatsen. Bara 11 procent uppger att de jobbar mindre.

Det är också mycket tid som sparas in. Nästan hälften av de som jobbar på distans sparar mer än en timme om dagen på att jobba hemifrån. Vad gör då de som jobbar på distans och tjänar minst en halvtimme om dagen? Vanligast är hushållssysslor, följt av sover längre, tränar oftare och jobbar mer. De får även mer tid för hobbys, umgås med barn och vila. Det här borde bli en vinst för arbetsgivaren som får mer arbetad tid, samtidigt som medarbetarna får tid att både återhämta sig och röra på sig.

 

Källa: https://se.sodexo.com/files/live/sites/com-se/files/PDF/Rapport%20Mindre%20tid%20pa%cc%8a%20jobbet%20mer%20tid%20fo%cc%88r%20jobbet.pdf

 

Bild: Depositphotos