Media Värderingar
Publicerat: 2022-08-23

Spaning

Mäter känslor i nyheter om svensk politik med hjälp av AI

Mäter känslor i nyheter om svensk politik med hjälp av AI

Mynewsdesk, ett svenskt företag som är specialiserade på omvärldsbevakning, har med hjälp av AI tagit reda på vilka känslor som gömmer sig i nyhetsrapporteringen om svensk politik, de svenska partierna och partiledarna. Mynewsdesk har analyserat över 20 000 artiklar, från över 600 digitala källor, och analysen visar att 53 % av nyheterna om svensk politik kategoriseras som “upprörda” negativa nyheter av AI-algoritmen. Tar man även med “lugna” negativa nyheter blir siffran 71 %. Analysen gör det också möjligt att se vilka partier det skrivs flest negativa samt positiva nyheter om, och vilka partiledare det rapporteras mest intensivt om.

För att genomföra analysen har Mynewsdesk använt en teknik som kallas ‘transfer learning’, vilket innebär att man använder en omfattande språkmodell och låter den bedöma intensitet och känsloläge i en text. Algoritmen som Mynewsdesk använder har dammsugit internet på samtliga nyheter om svensk politik, och analyserar inte bara enskilda ord, utan även förkortningar, synonymer, meningar och kontext. I framtiden skulle AI som den som Mynewsdesk använder för att analysera nyheter kunna användas för att till exempel hjälpa nyhetskonsumenter med källkritik.

 

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/mynewsdesk/pressreleases/mynewsdesk-maeter-kaenslor-i-nyheter-om-svensk-politik-med-hjaelp-av-ai-3198654

 

Bild: depositphotos