Mat / Dryck
Publicerat: 2021-03-17

Spaning

Minskad köttkonsumtion, ökad efterfrågan på svenskt

Minskad köttkonsumtion, ökad efterfrågan på svenskt

Statistik från Jordbruksverket visar relativt små förändringar i konsumtionen av ägg, mejeriprodukter samt får- och lammkött men desto större förändringar för nötkött, griskött och matfågel under 2020. Vid en samlad blick på köttmarknaden accelererade den importminskning som pågått under flera år, minskningen 2020 var 14 procent jämfört med minus 2 procent 2019. Den svenska produktionen av kött ökade samtidigt med 2,6 procent.
Större efterfrågan på svenskt kött och minskad import betyder också att den svenska marknadsandelen för kött steg tydligt förra året, till 72 procent. Det är den högsta nivån på 15 år och kan jämföras med bottennivån 2013 som var 60 procent. En effekt av att importen minskade mer än vad produktionen ökade samtidigt som exporten var relativt oförändrad, är att totalkonsumtionen av kött sjönk med 4,5 procent till 78,6 kg/capita. Det är den lägsta nivån på 20 år och 9,7 kg/capita lägre än den högsta noteringen 2016.
Totalkonsumtionen visar hur mycket kött i slaktad vikt som går åt för att tillgodose vår verkliga konsumtion. Den ligger på ungefär hälften av totalkonsumtionen och kan också jämföras med Livsmedelsverkets kostråd för kött från nöt, gris och lamm, en rekommendation att inte äta mer än 500 gram rött kött och charkprodukter per vecka. En beräkning visar att svenskarnas verkliga konsumtion av rött kött låg 27 procent över kostrådet 2011. Till följd av minskad köttkonsumtion och en ökad andel matfågel, sjönk den verkliga konsumtionen till 36,5 kg/capita 2020, vilket är 5 procent mer än vad kostrådet rekommenderar.
 
Källa: https://jordbruksverket.se/5.37a043bf1782ce87bbf6376c.html
 
Bild: Press Jordbruksverket