Hem / Boende Teknik / Prylar
Publicerat: 2024-05-02

Spaning

Mobilnätet mäter nederbörd

Mobilnätet mäter nederbörd

Tre, Ericsson och SMHI i samarbete för att mäta regn. Med hjälp av data från mobilnätet kan SMHI skapa en nederbördskarta i realtid, som visar hur mycket det regnar på olika platser, något som idag inte är möjligt med traditionella väderradarsystem. Med mer träffsäkra underlag kan detta bidra till ökad samhällsberedskap med tillämpningar såsom tidiga varningar för översvämningar och extremväder och för att optimera städers vattensystem.

Varje mikrovågslänk fungerar som en regnmätare som upptäcker om och hur mycket regn som faller från himlen. När data från alla länkar vägs samman skapas en realtidskarta över regnen varje minut. Anledningen till att det fungerar är för att dessa mikrovågslänkar är känsliga för nederbörd med små skiftningar i signalstyrkan som resultat av varje regndroppe.

Mikrovågslänkar finns överallt där det finns mobilmaster och basstationer och sammanlagt finns flera miljoner länkar i drift runtom i världen. Var och en av dessa kan fungera både som sändare för mobiluppkoppling och som regnmätare.

 

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/tre/pressreleases/tre-ericsson-och-smhi-i-samarbete-foer-att-maeta-regn-3319822

 

Bild: Press Tre