Mat / Dryck Teknik / Prylar
Publicerat: 2021-01-15

Spaning

Moley Robotics visar upp robotkök

Moley Robotics visar upp robotkök

Brittiska teknikföretaget Moley Robotics har visat upp världens första robotkök.  Moley-köket är ett resultat av sex års forskning och utveckling av ett internationellt team med 100 ingenjörer, produkt- och lyxinredningsarkitekter och tre prisbelönta kockar.
Kärnan i den nya tekniken är två robotarmar med fullt ledade '' händer '', utvecklade i samarbete med tyska robotföretag SCHUNK. Robotköket kan hämta ingredienser från det smarta kylskåpet, justera hällens temperatur, använda diskbänken för att fylla kokkärl och hälla, blanda och lägga upp precis som en mänsklig kock skulle. Roboten städar till och med efter sig.
Moley Robotics-systemet lagar inte mat som en maskin - det fångar mänskliga färdigheter i rörelse. Tim Anderson, kulinarisk innovatör och vinnare av den prestigefyllda BBC Master Chef-tävlingen (2011) spelade en integrerad roll i kökets utveckling, med hans matlagningstekniker 3-D inspelade och översatta sedan till elegant digital rörelse med algoritmer.
Tim och andra kockar Nicole Pisani och Andrew Clarke har skapat 30 rätter för att visa upp systemens kapacitet vid lanseringen. I slutändan kommer Moley-kunder att kunna välja från en digital meny med över 5000 val, samt ha möjlighet att spela in sina egna favoriträtter med hjälp av Moleys programvara för recept-skapare.
Moley Kitchen kan användas av både människor och roboten. Skräddarsydda köksredskap och köksredskap i rostfritt stål har utformats för att vara bekväma att hålla och ger en exakt passform i robothänder. Moley Kitchen använder en kombination av sensorer och optiska kameror för att kartlägga ingredienser, köksredskap och köksredskap i köket. Subtila markörer på handtag och lock gör att roboten kan välja bland krukor, kokkärl och redskap i rostfritt stål. Robotens optiska system kan till och med upptäcka tappad mat och städa upp före och efter tillagningen. En integrerad UV-lampa säkerställer att kokområdet hålls fritt från bakterier.
 
Källa: https://moley.com/
 
Bild: Press Moley