Hem / Boende Privatekonomi
Publicerat: 2023-02-16

Spaning

Mycket stort intresse för energilösningar för huset

Mycket stort intresse för energilösningar för huset

Det förändrade energilandskapet har drivit på ett flertal viktiga utvecklingar bland svenska elkonsumenter som påverkar framtiden för elbolagen. Detta visar Energy Consumer Survery, en global undersökning från rådgivnings- och revisionsföretaget EY, bland 38 000 energikonsumenter i 18 länder varav 2000 respondenter i Sverige.

Prisökningar, osäkerhet och svävningar på marknaden har påverkat konsumenternas förtroende där endast 21 procent känner tillit för sin elleverantör. Men i stället för att bromsa omställningstakten har detta skapat ett rekordstort intresse bland konsumenter för ren energi och nya lösningar som solceller på hustak och elbilar. I Sverige uppger mer än hälften att de köpt (11 procent) eller funderar på att köpa (41 procent) en elbil. Hälften (50 procent) har även köpt, eller funderar på att köpa, solpaneler och 41 procent överväger, eller har redan köpt, batterilagring.

Undersökningen visar också en ökning av omnisumenter - personer eller företag som ingår i ett dynamiskt energiekosystem med olika platser, lösningar och leverantörer.  Nästan en tredjedel (26 procent) föredrar att använda sig av flera leverantörer av energilösningar än en enskild leverantör. När det gäller nya lösningar och tjänster anger dock över hälften att deras elleverantör inte var involverad i deras köp av nya energiprodukter och tjänster (59 procent).

Av alla hushållens fakturor rankas elfakturor som svårast att förstå. Endast 27 procent av konsumenterna tycker att det är enkelt att förstå och betala elfakturor och nästan alla (88 procent) efterfrågar nya digitala funktioner, bland annat möjligheten att kunna analysera sin elförbrukning. Nästan två tredjedelar (64%) är hellre intresserade av någon slags digital metaverse upplevelse för att kunna få kunskap om sin energiförbrukning, istället för att kontakta kundservice.

 

Källa: https://www.ey.com/sv_se/power-utilities/energi-ar-en-prioriterad-fraga-for-konsumenterna

 

Bild: Depositphotos