Hem / Boende Privatekonomi
Publicerat: 2022-11-24

Spaning

Nio av tio vill spara el

Nio av tio vill spara el

87 procent av svenskarna planerar att minska sin elförbrukning i vinter. Vattenfall har med hjälp av Kantar Sifo gjort en undersökning som visar vilka åtgärder som är populärast bland svenskarna för att spara el. Undersökningen visar att de flesta i första hand planerar att släcka lampor (33 procent), stänga av TV och dator när de inte används (28 procent) och att alltid fylla disk- och tvättmaskinen vid användning (24 procent). Uppvärmning av bostaden och tillgång till varmvatten står för cirka 75 procent av hushållets årskonsumtion.

Åtta procent av svenskarna säger dock att de inte tänker spara något alls och tre procent säger att de inte kan spara mer än de redan gör. 36 procent anger att de inte vill spara, på tv-tittande och/eller datorspelande, trots att det minskar elförbrukningen. På andra plats kommer att duscha kallare, en tredjedel av svenskarna vill undvika det trots att det är bland det mest effektiva för att minska elräkningen. Även rutiner för matlagning är heligt för så många som 30 procent av de tillfrågade som säger att de inte vill ändra på sitt sätt att laga mat för att spara på elen i vinter.

Tre av fyra uppger att höga kostnader är vad som motiverar dem till att ändra rutiner kring elanvändning i sin vardag. Nära hälften (46 procent) menar att händelser i omvärlden och miljön påverkar dem. Något färre (41 procent) nämner sin hälsa och välmående.

 

Källa: www.vattenfall.se/energispararen

 

Bild: Depositphotos