Privatekonomi Teknik / Prylar
Publicerat: 2017-12-06

Spaning

Nordea utvecklar blockkedje-baserad plattform

Nordea utvecklar blockkedje-baserad plattform

Nordea har gått in som grundande partner i konsortiet we.trade. Konsortiet utvecklar tillsammans med IBM en plattform baserad på distribuerad databasteknik (distributed ledger technology, DLT) som ska göra inhemsk och internationell handel enklare, säkrare och effektivare för företag. Det är den första blockkedjebaserade plattformen av sitt slag för handelsfinansiering, och därmed en milstolpe när det gäller praktisk tillämpning av blockkedjeteknik i finanssektorn.
Genom att delta i we.trade-satsningen ansluter sig Nordea till Banco Santander, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale och UniCredit som en av grundarna till konsortiet och utökar därmed den geografiska täckningen till att omfatta även Norden.
Nordea planerar att införa we.trade för sina kunder i hela Norden och är den första banken i regionen att erbjuda en DLT-baserad handelslösning direkt mot kund. Lanseringen väntas ske under andra kvartalet 2018, men vissa kunder hos de grundande bankerna kan komma att få testa plattformen tidigare. Även om det är nio medlemsbanker som står bakom satsningen är we.trade en öppen bankplattform som andra banker kan ansluta sig till för att skapa standardisering, samarbete och samstämmighet mellan banker, till nytta för handeln.
Lär mer här: https://www.nordea.com/en/press-and-news/news-and-press-releases/press-releases/2017/12-05-08h30-nordea-joins-first-blockchain-based-trade-finance-platform-as-founding-partner.html