Ny food truck serverar mögel

Vi har tidigare skrivet om fermenteringstrenden i Hemjäst och nu har trenden korsbefruktats med en annan trend, food trucks. Om ett par veckor kommer nämligen food trucken Mögel att börja rulla på Stockholms gator och den kommer att bjuda på mat innehållande mögel. Eller närmare bestämt rhizopus oligosporus som har fått växa på gula ärtor, även kallat tempeh. Tempeh kommer ursprungligen från Indonesien och tillverkas vanligtvis av sojabönor. I USA och Nederländerna har den varit populär länge men i Sverige är det fortfarande tofun som dominerar.

Mögels tempeh är inte tillverkad av sojabönor utan av svenskodlade, ekologiska gula ärtor. Förutom tempeh kommer Mögel att servera syrade grönsaker, nötyoghurt, surdegsbröd och groddar, temat är alltså groddat och fermenterat. I en fermenteringsprocess bryts råvaran delvis ner med hjälp av bakterier, mögel och jästsvampar vilket ska ge nya smakupplevelser och göra maten mer lättsmält. Vilket också gör det lättare för kroppen att ta upp de näringsämnen som finns i råvarorna.

Läs mer här: http://www.moglat.com/