Operativsystem för bilen med AI från Mercedes

Ny typ av operativsystem för bilen med AI från Mercedes

Mercedes-Benz nya operativsystem – MBUX – är en av bilnyheterna på elektronikmässan CES i Las Vegas. Med hjälp av AI, röststyrning och ”over-the-air”-uppdateringar ska användargränssnittet bli hjärtat i bilen istället för motorn. Introduktion sker på nya A-Klass, som presenteras inom kort.

I MBUX styrs många av bilens funktioner från en 3D-modell av bilen. Genom att vrida, knipa och peka på olika delar av modellen kommer man direkt åt det man vill styra. Tack vare grafikkort från NIVIDIA renderas allt i 3D i realtid. Användaren kan också till exempel dra sig direkt in i navigatorns karta i 3D med två fingrar på skärmen

En helt ny typ av röststyrning ingår också, även på svenska. Säg bara ”Hey Mercedes” så vaknar systemet och reagerar på intuitiva kommandon utifrån användarens behov till bilens funktioner. Till exempel är det möjligt att säga ”Gör det svalare i bilen” istället för ”Sätt temperaturen till 20 grader”. Systemet lär sig nya uttryck löpande och sparar både i servrar och lokalt. Det betyder att röststyrningen fungerar även när det inte finns uppkoppling.

MBUX lär sig löpande genom AI även vad föraren mest sannolikt vill göra. Om hon eller han kör till jobbet en viss tid och brukar ringa till en viss person på vägen, så är destinationen och det aktuella telefonnumret inlagda som förval i menyn. Genom Car-to-X systemet får bilen också information från andra Mercedes-bilar i närheten och kan varna för till exempel halka, utryckningsfordon eller plötsliga stopp i förväg. Alla inställningar är kopplade till person, så när bilen byter förare ändras allt från belysning och stolsinställningar till temperatur och navigationsfavoriter.

I MBUX blir det också premiär för röststyrda navigationsstyrningen What3words. Där det går att navigera exakt till varje plats på jorden – även om den saknar adress – med hjälp av en unik kombination av tre ord på svenska. MBUX användargränssnittet går att anpassa på en mängd olika sätt och det finns bland annat flera olika utföranden av instrumentering att välja mellan.

MBUX introduceras på nya A-Klass, som presenteras inom kort och lanseras på den svenska marknaden under våren.

Läs mer: http://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko.xhtml?oid=32705603&ls=L2VuL2luc3RhbmNlL2tvLnhodG1sP29pZD0zMjcwNTU4NiZyZWxJZD02MDgyMiZmcm9tT2lkPTMyNzA1NTg2JmJvcmRlcnM9dHJ1ZSZyZXN1bHRJbmZvVHlwZUlkPTQwNjI3&rs=0