Media Teknik / Prylar
Publicerat: 2019-12-16

Spaning

Nytt mobilsurfrekord 2019

Nytt mobilsurfrekord 2019

Under det gångna året har nya mobilsurfrekord satts över hela landet – och några områden sticker ut. Sveriges storsurfare finns i Tranås, de som pratar mest i telefon bor i Botkyrka, medan de som ökat sitt surfande mest är kvinnor och äldre. Det är några av insikterna från Telenors årskrönika som bygger på en sammanställning av surfdata från över en miljon svenska mobilkunder under 2019.
Skärmlivets vare eller icke vara. 2019 var året då tiden med skärmarna var föremål för mycket debatt. Men istället för att lägga mobilen i lådan har svenskarna surfat som aldrig förr. I år har vi i snitt använt 34 procent mer surfdata per person jämfört med förra året.
Så surfade och samtalade svenskarna 2019
-Kvinnor pratade i snitt 10 procent längre i telefon än män.
-Antalet telefonsamtal ökade med 14 procent, samtidigt som längden på alla genomförda samtal i stort är densamma som tidigare (ökning med 1,5 procent).
-Den genomsnittliga längden på ett telefonsamtal är cirka 3,5 minut. Samtidigt fortsätter antalet skickade SMS att minska, för att istället ersättas av meddelandeappar.
-Melodifestivalen toppar mobilsurfen. Vårt surfande under 2019 är präglat av ett flertal stora händelser – men stavhoppsfinal, Game of Thrones-avslutning och första svenskan i rymden i all ära, så är det Melodifestivalen som ännu är ohotad trafikdragare. Dess fyra deltävlingar i februari har gjort tydligast avtryck i surfstatistiken under året.
-Under 2019 såg vi ingen Greta-effekt när det gäller utlandssurfen, snarare tvärtom. Antalet som surfade utomlands ökade med två procent, och den totala dataförbrukningen utomlands (roaming) ökade med hela 30 procent. Spanien, Danmark och Tyskland är de länder/resemål där svenskarna surfar upp mest data.
-Minst surfas det i studentstäderna Umeå, Luleå och Lund. I Umeå, kommunen där det surfats allra minst per capita under 2019, har det surfats 43 procent mindre än riksgenomsnittet.
-Telenors TV-kunder gillar svenskt innehåll. Av de mest tittade programmen via Telenors streamingtjänst Telenor Stream är 8 av 10 svenskproducerade. Det mest populära programmet som streamats mest under 2019 är Wahlgrens värld.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/telenor_ab/pressreleases/nya-datarekord-snackiga-botkyrka-och-surftopp-i-tranaas-saa-anvaende-vi-mobilen-2019-2952197
Foto: Depositphoto