Hem / Boende Teknik / Prylar
Publicerat: 2014-06-25

Spaning

Operativsystem för hemmet

Operativsystem för hemmet

Operativsystem för hemmet
Likt Apple, Google och Microsofts kamp om vilket operativsystem som ska användas i datorer står nu ett nytt slag (med samma företag!) om vad som ska styra och koppla ihop framtidens smarta prylar i hemmet. I vintras köpte Google smarttermostatföretaget Nest och nu lanserar man tillsammans ett program för utvecklare, Nest Developer Program. Det innebär att det ska bli enklare för utomstående app- och pryltillverkare att bygga tillämpningar ovanpå eller som komplement till Nests egen hårdvara. Bland annat ska det bli möjligt att styra Nests hemmaprylar med rösten. Dessutom blir Google Now spindeln i nätet i Googlehemmet.
Nest har presenterat en rad partnerskap för att visa på några av de tillämpningar som går att göra. Mercedes skickar signaler om när du är hemma så att Nest ställer in rätt temperatur, Logitechs fjärrkontroll Harmony Ultimate kan sänka temperaturen under filmen. Dessutom kan Nest styra Whirlpools tvättmaskiner och torktumlare så att kläderna till exempel är torra när du kommer hem och så att du kan styra tvättiden så att den sker vid den tidpunkt när strömmen är billigast under dagen.
Nyligen lanserade även Apple sitt eget projekt, Homekit, som ska göra det enklare för användare att kontrollera smarta hemmaprylar med sin Iphone eller Ipad och lättare koppla ihop prylarna med varandra, med stöd för röststyrning via Siri.
Läs mer här: https://nest.com/blog/2014/06/23/the-nest-developer-program-is-here/