Mat / Dryck Värderingar
Publicerat: 2013-12-03

Spaning

Räkburgare - ny trend i väst?

Räkburgare - ny trend i väst?

Ny forskning från Mintel visar att en av tre amerikaner äter alternativ till kött, trots att endast 7 % av konsumenterna säger att de är vegetarianer. Forskningen visar att den främsta anledningen till konsumenternas konsumtion av köttalternativ som tofu och tempeh var av hälsoskäl. Kampanjen Meatless Monday som startades av Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, kan vara en av faktorerna till den minskade köttkonsumtionen bland Amerikaner.
Under 2014 kan det dock ske en förändring, men som också håller hälsotrenden. Mot fisk och skaldjur. Trender från Asien kan komma att anammas i de amerikanska köken i allt högre grad. Kocken Karen Hills tror att fisk och skaldjur kommer att vara huvudfokus under 2014. På de restauranger hon basar över i Kalifornien kommer skaldjur dominera förrättsmenyerna helt.
Dessutom håller en ny form av protein på att ta fart ordentligt, nämligen Shrimp Burgers. Todd Saylor, kökschef på Undine som är ett förvaltningsbolag specialiserat mot äldreboende, sjukhus och företag med middagsprogram, tror att räkhamburgare kommer att vara "ett bra alternativ för den som söker en burgare av nötkött men med mindre fett och högre näringsvärde. Proteinet ger många fler hälsosamma effekter än nötkött. Dessutom menar Todd att smaken passar bra ihop med både ketchup och andra hamburgerdressingar.
I Asien har skaldjur och fisk länge dominerat menyerna. Företag som helt baserar sin försäljning på skaldjursburgare eller fiskrätter är inte alls ovanligt. Kanske är det nu något som västerländska menyer allt mer kommer domineras av.