Snabbt, roligt och ensamt är årets mattrender

Matkommunikationsbyrån Food & Friends har för fjortonde gången presenterat sin årliga trendspaning om mat, dryck och måltider. I år har fokus varit trender inom hälsa, waste och hållbarhet samt hur ensamätande, teknologi och snabbhet ökar i matvärlden.

Food & Friends trendspaningar tar fast på att allt fler bor ensamma och därmed gör fler saker på egen hand. Inte minst äter. Här ser man en utveckling mot restauranger som anpassas efter soloätare och hur förpackningar i livsmedelsbutikerna erbjuds i storlekar som passar solohushåll.

Snabbhet är annan av de stora trenderna. Tidsbrist gör att konsumenterna vill ha allting fort. Här ser man en utveckling där en ny våg med snabba restauranger som inte upplevs som fast food dyker upp.

Waste har blivit något självklart sedan Food & Friends presenterade trenden 2015. På samma sätt som man har pratat om närproducerat och ekologiskt, kommer waste, det vill säga att ta vara på och minska svinnet inom mat och dryck, att fortsätta öka i betydelse. Med detta kommer nya innovationer, funktioner och smaker.

Läs mer om trenderna här: http://www.foodfriends.se/wp-content/uploads/2016/10/170908_Trendspaning-2018-PRM.pdf