Hälsa / Träning Mat / Dryck Shopping
Publicerat: 2017-11-28

Spaning

Fler vill ha en hållbar jul

Fler vill ha en hållbar jul

Varannan svensk (48%) vill fira en mer hållbar jul i år, en ökning med 5% jämfört med 2016. Det visar Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo. Det man främst kan tänka sig att göra är slänga mindre mat och minimera julbelysningen.
Varannan svensk (53%) kan tänka sig att ge bort begagnade julklappar - en ökning jämfört med 2016 (48%). Mottagarna är betydligt mer välvilliga. Majoriteten (83%) kan tänka sig att få en begagnad julklapp. (45 procent är positivt inställd och 38 procent är varken positivt eller negativt inställd till att få en begagnad julklapp). Bara en av tio svenskar är negativt inställd och resten vet ej.
Sett till hela julen, inte bara julklapparna, kan 48 procent tänka sig ett mer klimatsmart firande. Förändringsviljan är mångfacetterad. Flest kan tänka sig att slänga mindre julmat, följt av att släcka julbelysningen när den inte används, samt köpa färre julklappar. Varannan svensk (51%) har tänkt tanken att helt skippa julklapparna till andra vuxna.
Topplista, vad svensken kan tänka sig att göra för en mer klimatsmart jul
Slänga mindre mat: 54%
Släcka/sätta timer på julbelysning: 47%
Färre julklappar: 47%
Mer hållbart julbord: 39%
Köpa svensk närproducerad gran: 32%
 
Läs mer här: http://www.mynewsdesk.com/se/blocket/pressreleases/oekat-intresse-varannan-svensk-vill-fira-en-mer-haallbar-jul-2301797