Arbetsliv Mat / Dryck Teknik / Prylar
Publicerat: 2021-10-06

Spaning

Sol+Salt+H2O kyler

Sol+Salt+H2O kyler

På King Abdullah University of Science and Technology i Saudiarabien, Kaust, har man upptäckt att vissa salter absorberar mer energi än andra när de löses upp och därmed kyler av vattnet. Detta har lett till att de har kunnat ta fram en kylbox som använder tekninken.
Hur fungerar det då? Med hjälp av vatten från rumstemperatur i en kopp som förångas med hjälp av en solfångare (med särskild spektrumupptagning) så fastnar saltkristallerna på utsidan av vattenkoppen för att sedan lossna och trilla ner för att användas igen (och igen).
Ammoniumnitrat visade sig vara bäst och är hela 4 ggr bättre än nummer 2.
Svalkan i lådan i rumstemperatur gick ner till hela 3,6 grader Celsius, insidan höll sedan en temperatur på 15 grader i hela 15 timmar. Principen skulle enligt Universitetet även kunna skalas upp för att användas för att kyla ett sovrum till exempel, blir det senare möjligt är det en fantisk besparing i energi i många varma länder i fråga om el-användning.
det här kan leda till bättre förvaring i fattiga och mindre utvecklade regioner i världen då man inte är beroende av el! Kanske kan bli något för alla som har kylväskor även i den utvecklade delen av världen?
Foto: KAUST