Mat / Dryck
Publicerat: 2020-10-07

Spaning

Stor klimatpåverkan av skaldjurs-produktion

Stor klimatpåverkan av skaldjurs-produktion

I en studie publicerad i Journal of Cleaner Production har forskare vid RISE granskat hur näringsinnehållet respektive klimatavtrycket av fiske eller fiskodling, varierar mellan ett 40-tal arter som vi ofta äter i Sverige. Studien visar att räkor, havskräftor och hummer har lika stor påverkan på klimatet som nötkött. Rapporten från Rise, Research Institutes of Sweden, har sammanställt sjömats näringsinnehåll och klimatpåverkan. Den som vill äta klimatsmart från havet ska istället sikta på sill, strömming och makrill.
RISE har kartlagt ursprung och produktionsmetod från befintliga livscykelanalyser för att få fram klimatavtrycket som produktionen av varje art orsakar. Detta har sedan kombinerats med ett sammanvägt mått för näringsinnehållet för varje art. Ostron hade högst näringstäthet av all sjömat i studien – deras näringsvärde är fem gånger så högt som torsk. En portion ostron ger alltså samma sammanvägda näringsvärde som fem portioner torsk. Men den ätliga delen av ett ostron är liten, därför får den högre klimatpåverkan än vissa andra arter.
Huvudorsaken till att vissa skaldjur hamnar högt när det gäller klimatpåverkan är fångstmetoderna. Fartygens bränsleåtgång är avgörande. En bidragande orsak till att skaldjur hamnar högt när det gäller klimatpåverkan är att studien räknar om klimatavtrycket av produktionen till per kilo ätlig del (det vill säga filé eller skaldjur utan skal).
 
Källa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652619313162
 
Bild: Depositphoto