Privatekonomi Shopping
Publicerat: 2021-01-14

Spaning

Svenskarna shoppade mindre

Svenskarna shoppade mindre

Under årets sista vecka var den totala konsumtionen 17 procent lägre än 2019 och under hela december månad var omsättningen 8 procent lägre än fjolåret. Det visar statistik som tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige. Det var bara dagligvaruhandeln som ökade under senare delen av december jämfört med fjolårets nivåer.
Summerar man hela året så sjönk konsumtionen i Sverige med 5 procent. Tjänstesektorn som drabbats hårt av både restriktioner och ändrade beteenden sjönk med 28 procent under pandemiåret, jämfört med 2019. Varuhandeln steg däremot med 2 procent under 2020, varav mat och dryck steg 8,1 procent.
Pandemin bidrog till att människor lade något mer pengar på livsmedel och dryck under året som gick. Hemelektronik, hemmafixbutiker och näthandel var också klara vinnare i fjol när många svenskar tillbringade mer tid i sina hem.
De allra värst drabbade branscherna var flyg och resebyråer som tappade 79 procent under året, och taxiverksamheter som tappade 71 procent. Försäljningen av kläder och skor minskade med 23 procent och hotell och restauranger tappade 22 procent av sin omsättning under året.
 
Källa: https://mb.cision.com/Main/67/3267101/1358497.pdf
 
Bild: Depositphotos