Hälsa / Träning
Publicerat: 2019-06-10

Spaning

Svenskarna tränar regelbundet men missar kosten

Svenskarna tränar regelbundet men missar kosten

I Lifes senaste rapport Hälsobarometern 2019 har hälsokedjan undersökt hur svenskarna ser på sina kost- och träningsvanor, sömn och stress. Rapporten, som bygger på 2 700 svar, visar att hela 60 procent tränar minst en gång i veckan. En tredjedel uppger dessutom att de tränar hela tre gånger i veckan eller mer.

Undersökningen visar dock att hur mycket man tränar skiljer sig beroende på var i landet man bor. Och det är jämtlänningarna som tränar mest. Hela 79 procent i länet tränar nämligen minst en gång i veckan. Jämtland följs av Blekinge och Kronobergs län, där är motsvarande siffra 72 respektive 67 procent. I Västmanland tränas det däremot inte lika flitigt. I länet uppger 50 procent att de tränar minst en gång i veckan. Vilket är den lägsta siffran i landet.

Trots att många svenskar tränar ofta och regelbundet är det få som anpassar sin kost vid träning. Hälsobarometern 2019 visar nämligen att hela 77 procent äter precis som vanligt. Bland dem som anpassar kosten är det vanligast att tillföra kosttillskott som exempelvis vitamintillskott eller proteinpulver samt att äta mer. Det är dock vanligare bland unga att äta kosttillskott vid träning, 18 procent i åldersgruppen 18 till 30 uppger detta. Motsvarande siffra bland 65-plussarna är endast fyra procent.

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/life/pressreleases/haelsobarometern-2019-visar-svenskarna-traenar-regelbundet-men-gloemmer-bort-kosten-2882515?