Hem / Boende
Publicerat: 2023-08-29

Spaning

Svenskarna vill bo i attraktiva miljöer nära naturen

Svenskarna vill bo i attraktiva miljöer nära naturen

En undersökning från Statens fastighetsverk visar att nästan två tredjedelar av svenskarna vill helst bo nära parker och trädgårdar (63 procent). Att bo nära skyddsvärda skogar, marker och öar är nästan lika populärt (62 procent). I storstäder som Malmö och Stockholm är längtan efter naturen ännu större. I Malmö vill 79 procent bo nära parker och trädgårdar och i Stockholm föredrar tre fjärdedelar (75 procent) detta.

Det tredje mest lockande alternativet är att ha närhet till statliga museer och teatrar (30 procent) medan 27 procent lockas av att bo nära gamla fyrplatser och fiskelägen. Det är däremot inte lika populärt att bo nära historiska kyrkor och kloster, historiska befästningar och fängelser, eller minnesplatser och monument. Färre än 20 procent rankar boende i närheten av dessa besöksmål högst av allt.

Men det är också stora skillnader på var man vill bo. Kvinnor vill exempelvis gärna bo i närhet av trädgårdar, medan män (24 procent) hellre ser en närhet till fornminnen och ruiner. Bland de äldre (åldersgruppen 65–79 år) värdesätter man närhet till historiska kyrkor och kloster (30 procent), medan det endast är 2 procent i den yngre skaran som har samma önskemål. I norra Sverige är boende nära minnesplatser och monument viktigare än i Sydsverige.

 

Källa: https://www.sfv.se/upptack-mer/ta-sfvmester-i-sommar/

 

Bild: Press SVF/ Fotograf: Jenny Kjellgren Schönning, SFV