Arbetsliv Hem / Boende Privatekonomi Teknik / Prylar
Publicerat: 2018-06-12

Spaning

Sveriges första fastighetsaffär med block-kedjeteknik genomförd

Sveriges första fastighetsaffär med block-kedjeteknik genomförd

Den tredje fasen av ett av Sveriges första blockkedjeprojekt har nu genomförts och för första gången någonsin har en digital fastighetsöverlåtelse testats i Sverige. Den tredje fasen med fastighetsöverlåtelsen presenterades under ett seminarium på Epicenter i Stockholm. Denna fas har bestått av att bygga en användbar teknik för alla inblandade, sätta upp noder hos flera av de medverkande organisationerna samt klargöra förutsättningarna och ta fram förslag på frågor kring styrning och juridik. Projektgruppen för blockkedjeprojektet består av Lantmäteriet, Skatteverket, Telia, SBAB, Landshypotek Bank, Evry, ChromaWay, Kairos Future och Svensk Fastighetsförmedling.
Blockkedjeteknik, eller blockchain, har blivit ett riktigt buzzword under 2018 och tekniken har stor potential att förändra och förenkla dagens bostadsaffärer. 82 procent av svenskarna vet dock inte vad blockkedjeteknik är och vad det faktiskt innebär. Dessutom har två tredjedelar inte ens hört talas om begreppet. Det visar en ny Sifo-undersökning som Svensk Fastighetsförmedling har tagit fram. Endast fyra procent anser att de vet exakt vad den nya tekniken innebär och män har i större utsträckning kunskap kring den.
En blockkedja vid en bostadsaffär blir en decentraliserad och digital loggbok över händelser där varje förändring är tidsstämplad. En köpare av en bostad kommer därmed kunna skriva på bostadskontrakt över internet, oavsett var hen befinner sig. Medan såväl banken som säljaren och mäklaren kan verifiera signaturens autenticitet.
Läs mer: http://press.svenskfast.se/pressreleases/svensk-fastighetsfoermedling-i-unikt-pilotprojekt-nu-genomfoers-sveriges-foersta-fastighetsoeverlaatelse-med-blockkedjeteknik-2536937