Teknik / Prylar
Publicerat: 2023-10-25

Spaning

Tekniktrender 2024 enligt Gartner

Tekniktrender 2024 enligt Gartner

Analysföretaget Gartner har släppt sin rapport över strategiska tekniktrender som kommer att forma 2024.

De tio tekniktrender är:

  1. Demokratiserad generativ AI - Kombinationen av modeller som tränats upp, molntjänster och öppen källkod gör att tekniken blir mer tillgänglig för arbetstagare generellt.
  2. Risk- och säkerhetshantering av AI - Behovet av att säkra AI-modellerna ökar – det som Gartner kallar AI Trism, AI trust, risk and security management.
  3. AI-stödd utveckling - Mjukvaruutvecklare får allt mer AI-stöd i form av generativ AI och masknininlärning som för att koda och testa applikationer.
  4. Intelligenta applikationer - Inlärd anpassning för att svara på lämpligt sätt och självständigt. Det kan handla om intelligens i applikationer och i olika AI-baserade tjänster som maskininlärning, vektorlager och anslutna data och den anpassar sig dynamiskt till användaren.
  5. Förstärkt uppkopplad arbetskraft - Genom att använda sig av intelligenta applikationer och personalanalys ska medarbetarnas erfarenhet, välbefinnande och förmåga att utveckla sina färdigheter stöttas.
  6. Kontinuerlig hantering av hot - CTEM, continuous threat exposure management, är en metod för att kontinuerligt och systematiskt utvärdera tillgängligheten, exponeringen och utnyttjandet av sina digitala och fysiska tillgångar.
  7. Maskinkunder - Maskinkunder, som Gartner kallar "custobots", är icke-mänskliga ekonomiska aktörer som har förmågan att självständigt förhandla och köpa varor och tjänster i utbyte mot betalning.
  8. Hållbar teknik - Det finns en oro kring energiförbrukningen och miljöpåverkan till följd av användningen av teknik som AI, kryptovalutor, internet of things och molntjänster.
  9. Plattformsteknik - Innebär att bygga och driva interna utvecklingsplattformar med självbetjäning där varje plattform är utformad för att stödja användarnas behov och skapas och underhålls av ett dedikerat produktteam.
  10. Branschrelevanta molnplattformar- Så kallade ICP:er, molnplattformar som skräddarsytts för en viss bransch, kan hantera branschrelevanta affärsresultat genom att kombinera underliggande saas-, paas- och Iaas-tjänster till ett helt produkterbjudande med komponerbara funktioner.

 

Källa: https://www.gartner.com/en/articles/gartner-top-10-strategic-technology-trends-for-2024

 

Bild: Gartner