Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2024-04-23

Spaning

Test av självkörande bil i Stockholm

Test av självkörande bil i Stockholm

Det första test för att uppnå självkörande fordon i svensk stadsmiljö är i full fart i centrala Stockholm. Testet är en del av Telenors forskningssamarbete tillsammans med KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, och XENSE Vision, som bland annat utvecklar sensorer. Syftet att utveckla och testa IoT-lösningar med hjälp av AI och Telenors 5G-uppkoppling.

Telenors projekt med KTH och XENSE Vison är nästa generation av assisterande system med en högre grad av automation. Innovationer av detta slag kommer att utvecklas och så småningom lanseras som 5G-baserade tjänster.

Den självkörande bilen i testet får, förutom redan existerande säkerhetssystem, information från sensorer som kameror och trafikljus. Det innebär att bilen kan förse föraren med rekommenderad hastighet så att föraren kan undvika att stanna vid varje trafikljus och trafikflödet blir smidigare. Ett resultat är en säkrare trafikmiljö genom att föraren får hjälp med inbromsningar när hinder som exempelvis cyklister dyker upp plötsligt. Eftersom det också leder till färre bilköer kan tekniken också minska våra CO2-utsläpp.

 

Källa: https://www.telenor.se/press/pressmeddelande/5334174E6D54C25B

 

Bild: telenor press