Teknik / Prylar
Publicerat: 2014-03-17

Spaning

Tillverkning av surfplattor ska ge Haitier nytt självförtroende

Tillverkning av surfplattor ska ge Haitier nytt självförtroende

Det sägs att Haiti är ett av världens minst utvecklade länder. Landet är för många mest känt för naturkatastrofer och romexport, och de senaste decennierna har kantats av grav politisk instabilitet.
Det är därför mycket uppfriskande att det nu etablerats ett företag som tillverkar Android-baserade tablets i landet. Man tar helt enkelt det otroliga steget in i konsumentelektroniktillverkning, med sitt lågkostnadsalternativ som utklassar de utländska alternativen i fråga om tillgänglighet prismässigt.
Företaget som tillverkar den nämnda plattan (Sûrtab) ger två till tre gånger minimilön till arbetarna, och man vill visa att Haitiska invånare kan ha andra arbeten än de som förenar låg kompetens med låg lön. Man ämnar genom sitt initiativ stärka självförtroendet hos landets invånare och visa att Haitier också kan, inte bara amerikaner och kineser. Sûrtab satsar på att bli en internationell aktör och erbjuda alternativ till de stora surfplatte-tillverkarna, speciellt i utvecklingsländer.
Något som är speciellt för tillverkningen är att man inte har någon assembly line, utan man låter de enskilda montörerna bygga upp surfplattorna från scratch för att säkerställa kvalitet då arbetarna inte blir zombiefierad av enkelspårig monotoni och total repetition av simpla uppgifter.