Trädgården allt viktigare i coronatider

Trädgården allt viktigare i coronatider

Åtta av tio anser att trädgården är nyckeln till den perfekta bostaden. Andelen har vuxit sedan tiden innan coronakrisen. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Landshypotek Bank bland personer i allmänheten med bolån. En lugn och naturnära miljö prioriteras högt och den enskilda faktor som ökat mest i betydelse är att ha en egen trädgård. Andelen som tycker att en egen trädgård är en viktig del av drömbostaden är väsentligt högre det här året (79 %) jämfört med förra (73 %).

Fem i topp faktorer för en drömbostad är:

  1. En lugn omgivning (93 %)
  2. Närhet till vacker natur, skog och mark (91 %)
  3. Möjlighet att leva ett hälsosamt liv (82 %)
  4. Närhet till familj och vänner (80 %)
  5. Egen trädgård (79 %)

Möjlighet att göra karriär betraktas generellt som den minst viktiga aspekten knuten till drömboendet (27 %). Storstadsborna prioriterar närhet till kultur och restauranger i avsevärt större utsträckning än övriga.

Trädgårdens växande betydelse i korthet:

  • För åtta av tio bolånetagare är trädgården en viktig del av bostaden när de föreställer sitt drömboende.
  • Andelen som tycker att en egen trädgård är en viktig del av drömbostaden har ökat signifikant (från 73 % 2019 till 79 % 2020).
  • En egen trädgård värdesätts i betydligt större omfattning (79 %) än möjlighet att göra karriär (27 %) när svenskar med bolån anger vad som är viktigt när de föreställer sig att de bor i sitt drömboende.

 

Källa: https://mb.cision.com/Public/121/3170794/abd7c67b54f6bd39.pdf

 

Bild: Press Landshypotek