Resa Teknik / Prylar
Publicerat: 2019-11-25

Spaning

Uppkopplat däck ger information om väglag

Uppkopplat däck ger information om väglag

Med hjälp av KTH och Ericsson har däcktillverkaren Pirelli tagi fram ett 5g-uppkopplat däck. Sensorer i däcken ska samla information om väglaget och, via ett 5g-nät dela den informationen med andra fordon i närheten.
Pirelli Cyber ​​Däck, utrustat med en intern sensor, kommer i framtiden att förse bilen med data i förhållande till däckmodellen, körda kilometer, dynamisk belastning och för första gången rådande situationer med potentiell fara på vägytor såsom vatten eller dåligt grepp. Denna information gör det möjligt för bilen att anpassa sina styr- och körhjälpssystem, vilket avsevärt förbättrar säkerheten, komforten och prestandan. Dessutom kan samma information delas till andra bilar och infrastrukturen.
Tack vare 5G kan Pirelli placera däcket i ett större kommunikationssammanhang som involverar ekosystemet för vägtransporter, vilket aktivt bidrar till utvecklingen av lösningar och tjänster för framtida rörlighet och system för autonom körning.
Pirellis satsning är en del i den växande V2X-industrin. V2X står för ”vehicle to everything” och visionen är att uppkopplade fordon utrustade med allehanda sensorer ska utgöra ett slags noder i ett större trafiknätverk som möjliggörs av 5g.
 
Källa: https://newsroom.notified.com/pirelli-tyre-nordic/posts/pressreleases/varldens-forsta-foretag-att-utveckla-dack-som
 
Bild: Press Pirelli