AI:n Simone intar Tekniska museet

AI:n Simone intar Tekniska museet

Lydiga besökare, raka led, ordning och reda – det är målet för den artificiella intelligensen Simone som snart flyttar in på Tekniska museet. Simone, eller på programmeringsspråk – SIM.ONE är namnet på det digitala ansikte som snart blickar ut över besökarna i Tekniska museets stora utställningshall och uppmanar dem att göra som hon vill. Simone ingår i en ny utställning om artificiell intelligens, AI, från Forskning.se.

Den gigantiska projektionen är ett konstverk skapat av Fredrik Josefsson, Danil Lundbäck, Sharada Prasanna Mohanty och Bengt Sjölén och visas för första gången någonsin. Verket är den tredje och senaste delen i Digital Now, Tekniska museets satsning på att visa konst som skapats med digital spjutspetsteknik.

Simone är en del av ett större projekt på Tekniska museet kring relationen människa-maskin och om att leva och arbeta i en digital värld. Förutom att interagera med Simone kan besökare även kika in i den artificiella intelligensens ”hjärna” och lära sig mer om hur AI fungerar. Dessutom är det premiärvisning av en digital kunskapsöversikt, www.forskning.se/ai, om de smarta algoritmerna bakom AI och var forskningen står idag.

Utställningen är framtagen av Forskning.se, som drivs av Vetenskapsrådet och ett tiotal andra organisationer som finansierar forskning, och presenteras i samarbete med Tekniska museet.

Utställningen öppnar den 30 augusti och visas på Tekniska museet till och med 30 november.

Läs mer om utställningen här: https://www.tekniskamuseet.se/upplev/utstallningar/digital-now-interaktiva-konstupplevelser/