Hälsa / Träning Mat / Dryck Värderingar
Publicerat: 2019-08-27

Spaning

Du är vad du äter

Du är vad du äter

– Växtbaserat har gått från att vara undantag till att bli regel. Min rekommendation är att om man saknar kunskap om växtbaserat så är det klokt att utbilda sig nu, för det kommer att behövas, säger Maximillian Lundinsom är general manager på Simple Feast. 

Citatet är hämtat ur senaste Martin&Servera-rapporten, ”Nya matvanor för hälsa och planeten”, som menar att växtbaserade proteiner nu gör sitt intåg på allvar.

Medan den äldre generationen fortfarandet tycker att det är politikerna som ska agera, anser den yngre generationen, 15-35 år, att vi som privatpersoner måste göra mycket själva. Hållbarhet har kommit att bli en statusmarkör och något som präglar livsstilen. I detta ingår att äta mer växtbaserat och att om vi ändå äter kött måste köttet vara svenskt, för klimatets skull.

Det finns även en stor medvetenhet om matsvinn och om vikten att använda så mycket som möjligt av råvaran. Sociala medier har tveklöst bidragit till att mat har blivit en samhällsfråga; det du äter visar vem du är.

Rapporten lyfter också fram att vad som är gott är en vanesak. Växtbaserad mjölkliknande dryck smakar inte som komjölk och en vegansk burgare är inte detsamma som en nötköttsburgare. Att vi måste vänja oss blir kanske extra påtagligt för den den äldre generationen. 

Rapporten i sin helhet: https://www.aktuellhallbarhet.se/wp-content/uploads/2019/08/190915trendrapport.pdf

Bild: Depositphotos.