Resa
Publicerat: 2024-01-10

Spaning

ChatGPT i nya Volkswagen

ChatGPT i nya Volkswagen

Volkswagen presenterar en ny funktion i samarbete med teknikpartnern Cerence på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, USA. Nuvarande modeller från Volkswagen-koncernen baserade på plattformarna MEB och MQB evo och som använder röstassistenten IDA kommer att ha tillgång till en fordonsbaserad ChatGPT-integration via Cerence Chat Pro. Volkswagen blir därmed den första volymtillverkaren som erbjuder ChatGPT som standard från och med andra kvartalet 2024 i många serietillverkade bilar.

Den nya chattboten kommer att erbjudas i kombination med den senaste generationen infotainmentsystem i följande modeller: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, helt nya Tiguan och helt nya Passat samt nya Golf som på CES presenteras i kamouflerad version.

Röstassistenten IDA kan till exempel användas för att styra infotainment, navigation och klimatanläggning eller för att besvara allmänna kunskapsfrågor. Den aktiveras genom att säga ”Hej IDA” eller trycka på knappen på ratten. IDA prioriterar automatiskt om en fordonsfunktion ska utföras, om en destination ska sökas eller om temperaturen ska justeras. Om förfrågan inte kan besvaras av Volkswagen-systemet vidarebefordras den anonymt till AI och den bekanta Volkswagen-rösten svarar.

ChatGPT får inte tillgång till några fordonsdata; frågor och svar raderas omedelbart för att säkerställa högsta möjliga dataskyddsnivå. Detta underlättas av Cerence Chat Pro som utnyttjar en mängd olika källor, inklusive ChatGPT, för att IDA ska kunna ge korrekta och relevanta svar på nästan alla tänkbara frågor. Funktionen prioriterar också säkerhet och sömlös integration med IDA:s otaliga funktioner, vilket ger användarvänlighet för förarna.

 

Källa: https://www.volkswagen-newsroom.com/en/press-releases/world-premiere-at-ces-volkswagen-integrates-chatgpt-into-its-vehicles-18048

 

Bild: Volkswagen