Privatekonomi Shopping
Publicerat: 2019-11-20

Spaning

E-handeln i Norden värd 856 miljarder kronor i år

E-handeln i Norden värd 856 miljarder kronor i år

Nordiska konsumenter handlar i år för 856 miljarder kronor på nätet. Det är en tillväxt med 119 miljarder kronor sedan förra året. Allt enligt en ny rapport från betalföretaget Dibs. Marknaden i Sverige där flest konsumenter som handlar på nätet finns − omkring 7 miljoner − är störst med drygt 300 miljarder kronor. Därefter följer Danmark som har omkring 4 miljoner konsumenter med drygt 200 miljarder kronor. Norge som har färre konsumenter än Finland handlar dock för mer än finländarna, drygt 180 miljarder kronor. Sist är Finland med nästan 150 miljarder kronor.

Det är i stort samma tre huvudanledningar i alla länder till att handla på nätet − pris, bekvämlighet och utbud. Finland sticker dock ut genom att nästan hälften av finländarna handlar på nätet för att det är bekvämt och sparar tid. I övriga länder är pris viktigare.

Svenskarna handlar även minst i utländska webbutiker jämfört med de andra nordiska länderna − 38 procent − vilket också är ett trendbrott med en minskning för första gången på länge. Valuta och tullar mot Kina är troliga anledningar. Detsamma gäller Danmark och Finland med 46 procent respektive 52 procent som handlat i utländska webbutiker. Norrmännen handlar mest utomlands − 54 procent − och det är ingen skillnad från ifjol.

Källa: http://press.dibs.se/pressreleases/e-handeln-i-norden-vaerd-856-miljarder-kronor-i-aar-2943030

Bild: Press Dibs