Resa
Publicerat: 2022-07-08

Spaning

Elektriska fartyg i SL-trafik 2023

Elektriska fartyg i SL-trafik 2023

Världens första elektriska bärplansfartyg ska frakta pendlare mellan Ekerö och centrala Stockholm från och med våren 2023.Stockholmsföretaget Candela står bakom utvecklingen av den 12 meter långa flygande pendlarbåten som från och med nästa vår ska gå i provtrafik hos Region Stockholm. Satsningen är ett innovationsprojekt där Trafikverket, Candela och Region Stockholm vill visa på bärplansteknikens fördelar.
Bärplansfartyget, med modellnamn Candela P-12 Shuttle, är det första i sitt slag i världen. Det sätts in på linje 89 mellan Tappström och Klara Mälarstrand, parallellt med de ordinarie fartygen. Med hjälp av bärplan, två datorstyrda kolfibervingar under skrovet, flyger Candela P-12 Shuttle ovanför vattnet. Därmed får den elektriska snabbfärjan egenskaper som gör den till ett ”superfartyg”.
När P-12 Shuttle flyger är det 500% mer energieffektivt än något annat skepp. Detta möjliggör både hög fart och lång räckvidd på el, mellan 40 och 60 sjömil på en laddning beroende på last. Toppfarten är 30 knop vilket därmed gör fartyget till det snabbaste elektriska fartyget i världen och även det snabbaste passagerarfartyget i Stockholmstrafik.
För att fartyget ska kunna bibehålla sitt effektiva flygläge, i vilket det gör minimala svall, har Länsstyrelsen beviljat ett undantag från hastighetsbegränsningen på 12 knop som gäller i city. Båten kan därför flyga i hög fart ända in till kajen vid Klara Mälarstrand. För resenärerna innebär det att resan från Ekerö till stan går på ynka 25 minuter, i stället för de 55 minuter som bil, buss, tunnelbana samt de ordinarie pendelbåtarna tillryggalägger sträckan på.
 
https://candela.com/
 
Bild: press Candela