Privatekonomi Värderingar
Publicerat: 2023-05-08

Spaning

Elpris och matpris diskuteras

Elpris och matpris diskuteras

Elpriset kommer på plats tre när svenskarna tillfrågas om vilka samtalsämnen som det pratas mest om hemma det senaste halvåret – mer än inflation, kriminalitet och räntor. Elpriset har varit den tredje mest omdiskuterade samhällsfrågan (40 procent) de senaste sex månaderna, efter matpriser (46 procent) och kriget i Ukraina (42 procent). Det visar en Sifo-undersökning gjord av Kantar Public på uppdrag av Bixia. Sifo-undersökningen visar att 43 procent av kvinnorna och 37 procent av männen har pratat om elpriserna senaste halvåret.

Elpriset har varit nära dubbelt så omtalat i syd som längst uppe i norr. Enligt Bixias Sifo-undersökning uppger 44 procent av de som bor i Västsverige att de pratar mest om el, följt av Småland och öarna (43 procent), Stockholm (42 procent), Sydsverige (41 procent) och Östra Mellansverige (37 procent.) Minst pratar de i övre Norrland (25 procent). I mellersta Norrland och Norra Mellansverige är motsvarande siffra 36 procent respektive 34 procent.

Nästan dubbelt som många svenskar har pratat elpriser jämfört med inflation (22 procent), kriminalitet (20 procent) och ränteläget (18 procent). Ännu färre, 12 procent, har uppgett att de pratat om klimatet. Men kopplingarna mellan energi och hållbarhet gör att det ökande intresset för elmarknaden kan spilla över på klimatet.

 

Källa: https://news.cision.com/se/bixia/r/svenskarna-pratar-mer-om-elpriser-an-inflation-och-kriminalitet,c3765174

 

Bild: Press Bixia